• één ons zelfrijzend bakmeel
  • half ons bruine basterdsuiker
  • theelepel speculaaskruiden (mensgel van nootmuskaat, kruidnagel, gemberpoeder, kardemon en witte peper)
  • beetje zout
  • 60 gram ongezouten roomboter
  • eetlepel melk

Animatie van Sinterklaas snoepgoed: Pepernoten die een voor een tevoorschijn komenKneed de boter samen met de suiker zacht. Doe alles bij elkaar en kneed tot een soepele deegbal. Rol het in huishoudfolie en zet het een uurtje in de koelkast. Verwarm de oven voor op 160 graden. Maak kleine balletjes van 1 cm. Bak 15 minuten in de oven en smullen maar!!

 


lSG foto bakkunsten 03 

  • 185 gram zelfrijzend bakmeel
  • 120 gram koude roomboter
  • 80 gram suiker
  • 1 lepel speculaaskruiden
  • beetje zout
  • handje amandelen om te versieren

 Oven voorverwarmen op 170 °C .

Bakmeel zeven en met boter, suiker, speculaaskruiden en zout snel mengen tot kruimelig deeg. Daarna soepel kneden. Half uurtje in plastic folie in koelkast leggen.

Deeg uitrollen tot lap van ongeveer halve centimeter dik. Hier een pop van vormen. Leg de pop op een bakplaat en prik er gaatjes in .

Druk de amandelen er in en bak de pop in het midden van de oven in 25 minuten bruin.


 De bronafbeelding bekijken

  • 60 gram pure chocolade (1 reep)
  • 1 eetlepel roomboter
  • spuitzak met kartelmond
  • bakpapier

De chocolade laten smelten (au bain marie) en door de losgeklopte boter mengen. Beetje laten afkoelen en in de spuitzak scheppen. Spuit een mooie letter op het bakpapier. Leg de letter een uurtje in de koelkast.

Om je vingers bij af te likken, dus eet maar snel op!!


   SG foto bakkunsten 01

Borstplaat

  • 500 gram witte basterdsuiker
  • flinke eetlepel cacao
  • 150 ml room (ongeklopte slagroom)
  • 40 gram roomboter en wat extra om in te vetten
  • bakplaat met een vel bakpapier
  • vormpjes (rondjes of hartjes)
bakken-bewegende-animatie-0109Vet de vormpjes in met wat boter en leg de vormpjes op het bakpapier.
Doe de bastersuiker, cacao en room in een steelpan.
Op laag vuur aan de kook brengen en dan ongeveer 10 minuten blijven roeren totdat het zo dik is dat er een lange druppel aan de lepel blijft hangen.
Haal de pan van het vuur en roer er de boter door.
Blijf roeren of kloppen totdat het troebel wordt. 
Vul de vormpjes een halve centimeter hoog met het suikermengsel en laat 10 minuten opstijven tot de bovenkant hard voel.
Haal de vormpjes van het bakpapier en zet ze op hun kant.
Als het helemaal hard is geworden kun je de borstplaatjes uit de vormpjes drukken.

 De bronafbeelding bekijken